София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Зеленский си разменят пленниците тази седмица

Формулата е 33-ма срещу 33-ма от арестите в Украйна и Русия

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

След договорката между президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленский и Владимир Путин, се очаква първа мащабна размяна на пленниците от конфликтите в Крим и Донбас.

Властите в Москва и Киев възобновяват във вторник подготовката за размяната. „Връщането на пленниците у дома трябва да се състои до края на текущата седмица“, заяви адвокатът на задържаните в Украйна руснаци Валентин Рибин пред в. „Известия“.

Адвокатът припомня, че в Украйна на 24 август бе Денят на независимостта, затова понеделник беше почивен ден.

"Във вторник започваме активната работа и ще има движение. Така или иначе, съвсем скоро всичко ще трябва да стане“, поясни адвокатът.

От петък е ясно, че първоначалната формула на размяната е 33-ма срещу 33-ма. „Това е само възможната формула, но съставаът ще се обсъжда в процеса на работата, може да са и повече, а може и да се окажат по-малко“, каза още Рибин.

В списъка обаче липсват най-важните затворници – украинският режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор и главният редактор на „РИА Новости Украйна“ Кирил Вишински, обвинен в шпионаж в Украйна. Двамата трябва да бъдат помилвани от президентите на двете държави и да мине размяната им по отделна процедура.

Не е ясно и дали 22-мата украински моряци, арестувани при опита им да влязат в Керченския проток край бреговете на Крим, са в списъка за размяна.