София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин взе участие в мащабен военноморски парад в Санкт Петербург

Държавният глава поздрави моряците

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Деня на Военноморските сили в Санкт Петербург за първи път в съвременната история се провежда военноморски парад, приет от президента на Русия Владимир Путин.
По акваторията на река Нева преминаха военни кораби и подводници, а в небето над Санкт Петербург прелетя авиацията на Балтийско, Северно, Черно море, Тихоокеанския флот и Касипйската флотилия.
Владимир Путин поздрави руските моряци, като руската история неразривно свързва своите победи със своите „смели, безстрашни Военноморски сили“.
Престижът на страната като на мощна морска сила се дължи на смелостта на моряците и офицерите, на талантливите строители, на смелите изследователи, заяви държавният глава.
Той отбеляза, че "в продължение на векове смелостта и силата на духа на руските моряци са закалени в битка", позовавайки се на примера на битката при Одеса и Севастопол, подвизите на Северния флот, легендарните набези на съветските подводници, защитата на Ленинград.
Днес Военноморските сили решават не само своите традиционни задачи, но и адекватно отговарят на новите предизвикателства и имат значителен принос в борбата срещу тероризма и пиратството, допълни руският държавен глава.
Очаква се празникът да приключи в 22 часа местно време с фойерверки.