София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Христов: Бюджет 2020 е изпълним

127 милиарда е брутният вътрешен продукт, който е увеличен отново

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Според СДС бюджетът, който се предлага за 2020 г. е изпълним и реалистичен. Това заяви председателят на партията Румен Христов по време на пресконференция. От думите му стана ясно, че че близо 127 милиарда е брутният вътрешен продукт, който е увеличен отново.

Относно данъчната политика Христов зааяви, се запазват досегашните ставки – 55,8% от приходите в републиканския бюджет са от данъци. По думите му увеличаването на бюджета в следващата година е в няколко сфери, като най-важните са здравеопазването и образованието.

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов посочи, че увеличението на общинските бюджети е главно в сферата образование. Малко е увеличението на средствата за общинската инфраструктура - около 10 млн. лв. и в общата изравнителна субсидия.

От Съюза на демократичните сили обявиха още, че имат и други две предложения. Едното е малко повече политика по отношение на младите. Председателят Румен Христов обясни, че може да се помисли за осигуряване на нисколихвени кредити или безлихвени, когато младо семейство закупува първо и единствено жилище. Той поясни, че другото предложение е втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство.