Гледай
на живо

Президентската двойка - две години по-късно

Йотова: Нямаме конфронтация с правителството, имаме мнение

Президентската двойка - две години по-късно Изминаха 2 години откакто Румен Радев управлява на "Дондуков" 2. От началото на мандата до момента и... thumbnail text

Изминаха 2 години откакто Румен Радев управлява на "Дондуков" 2. От началото на мандата до момента имаше редица визити на високо равнище, но и политически престрелки по оста президент – правителство, които нажежиха въздуха в карето на властта – бул. „Дондуков”. За две години Радев наложи 12 пъти вето на закони, които върна за преразглеждане на депутатите в парламента. За някои това било знак за реактивност, за други обаче - самоцел за конфликт с управляващите.

"Дълги години Президентството беше патерица на изпълнителната власт. Така хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. Затова сега се получава впечатлението, че търсим конфронтация, а ние просто имаме мнение по всеки важен въпрос. Имаме много ограничения според Конституцията, но пък никой не може да ни отнеме правото на мнение", коментира Илияна Йотова по темата за конфронтациите с правителството. 

Политическата независимост на Румен Радев и до днес си остава един от най-спорните въпроси около Президенството. Все още в медийното пространство се спекулира с това дали Радев готви политически проект и търси ли нова политическа ниша.

Междувременно изравняването между БСП и ГЕРБ като политическа сила е вече факт.

Аз съм кандидатура на БСП, човек с леви убеждения. На мен не ми трябва никаква нова формация. Що се отнася до това дали президентът трябва да прави нова партия, смятам, че през изминалите две години Румен Радев показа, че е държавният глава на Република България”, заяви Йотова.