София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСИЯ ИСКА 3 ТРЛН. ЕВРО ОТ БЕРЛИН

Руски депутати искат репарации в размер на 3 трлн. евро от Берлин

9 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

В долната камара на парламента на Русия е създадена работна група от депутати, която има за цел да изиска от Германия да изплати репарации на страната за щетите нанесени по време на Втората световна война, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Групата ще настоява за изплащане на репарации в размер не по-малък от 3 - 4 трилиона евро, уточнява руският в. „Известия“. Според представител на групата, който е член на Висшия съвет на Либерално-демократическата партия, Германия фактически не е заплатила на СССР никакви репарации за разрушенията и зверствата по време на Втората световна война. 
Според една от основните точки от Ялтенската конференция, включена по-късно и в договора от Ялта, СССР е трябвало да изземе някои германски активи, като промишлено оборудване, съоръжения, влогове в чужбина и др.
„После с Германската демократична република е сключено споразумение за прекратяване на взимането на репарации, но с Федералната република Германия и с вече обединената Германия такива споразумения няма", казва депутатът Дегтарьов.
Настоящето положение на Русия и подкрепата на Германия за санкциите на ЕС отново извадиха на дневен ред въпросът за репарациите. В опит да спаси страната от икономическата стагнация Путин и депутатите в Руската дума ще използват всички възможности, за да напомнят, че не могат да бъдат пренебрегвани. Доколко ще успее опитът за отпор на мерките срещу Русия и тактическият ход на страната предстои да разберем.
По мнението на руски експерти плащането на репарации е възможно, но само с междудържавен договор. Изискването на подобни суми 70 години след края на войната обаче е нереално и едва ли ще постигне търсения ефект.