София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСКИТЕ ВКС В СИРИЯ – РЕЗУЛТАТИТЕ ЗА МЕСЕЦА

В СЪСТАВА НА РУСКИТЕ ВКС В СИРИЯ ДО МОМЕНТА НЯМА ЗАГУБИ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Малко повече от месец руските ВКС продължават да водят кампания в Сирия. За това, какви резултати са постигнати и какви промени на Близкоизточния фронт, доведе намесата на Русия в Сирийския конфликт, ще опишем в тази статия.

Бомбардировките над обекти на ИДИЛ и на така наречената сирийска умерена опозиция от руските ВКС продължават вече месец. За това време могат да се направят някои изводи. Според генерал-полковник Андрей Картаполов, началник на Главна дирекция Операции на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация, в края на миналата седмица, от началото на операцията са извършени 1391 бойни полета, а броят на разрушените обекти е 1623. Те включват:

  • командни центрове и комуникационни възли – 249,
  • терористични тренировъчни лагери – 51,
  • фабрики и цехове за производство на взривни вещества и боеприпаси – 35,
  • складове за гориво и боеприпаси – 131,
  • опорни точки, барикади и други укрепени обекти – 371,
  • полеви лагери и военни бази за различни цели – 786.

Припомняме, че руската операция на ВКС в Сирия срещу забранената терористична организация в Русия - ИДИЛ започна на 30 септември 2015 г.. Структурата на авиационната група, изпратена в Сирия със заповед на Владимир Путин, включва повече от 50 самолета и хеликоптери, на първо място щурмови самолети и бомбардировачи.

Следва да се отбележи, че руските ВКС са единствената чуждестранна сила, която действа законно на територията на Сирия, на основата на официалното искане за въздушна подкрепа от Владимир Путин, поискана от сирийския президент Башар Асад.

Руската операция на ВКС протича на фона на настъплението на сирийската армия. В действителност, ефективната въздушна подкрепа позволи на  сирийските сили да се разгърнат в мащабна офанзива. През изминалия месец, на сирийските правителствени сили се отдаде да освободят 50 значими населени места.

Според генерал-полковник Картаполов, благодарение на въздушните удари сирийската армия е започнала офанзива в провинциите - Дамаск, Хомс, Идлиб, Алепо и Латакия. Като цяло е била освободена територия от около 350 квадратни километра, а в някои села вече са започнали да се завръщат местните жители. Само в района на Алепо, сирийската армия е освободила 19 населени места. Статистиката за другите провинции, е както следва: в Латакия терористите са прогонени от 9 села, в провинция Хама са освободени 12 града.

Особено големи успехи сирийската армия, действаща с руската въздушна подкрепа е постигнала в провинция Хомс. Там, благодарение на координираните действия на сирийските войски и народното опълчение им се е отдало да освободят град Sneisel, а така също и успешно да блокират големи вражески сили в няколко важни града като Teir-Мааlа, Cem-Ali и Дар-ел-Кабир. Според генерал-полковник Андрей Картаполов, в квартала на Дамаск, "Източна Гута" продължават тежки боеве. В същото време може да се отбележи големия успех на сирийските правителствени войски в района на градовете Nool и Duma и успешната офанзива в посока на Dumayr.

Въпреки това за победа над ИДИЛ е твърде рано да се говори. В някои части на фронта, врагът се опитва да премине в контранастъпление, което успешно бива осуетявано от сирийските правителствени сили. Въпреки масовото дезертьорство и липсата на хранителни доставки, лекарства и боеприпаси от захранващите линии, които бяха унищожени от руските ВКС, терористите от ИДИЛ продължават да се съпротивляват.

Отчасти за това допринася факта, че терористите държат силно укрепени пунктове в някои области в продължение на няколко години и са успели да ги превърнат в мощни укрепления, общуват помежду си чрез мрежа от подземни тунели и галерии.

Следва да се отбележи, че на фона на участието на руските ВКС в освобождението на Сирия, сирийските ВВС практически не използват своята авиация, с цел да се запази останалата част от градската инфраструктура и цивилното население.

Отделно се установява нарастване на броя на предателствата в редиците на въоръжените групировки. Такива случаи стават във все по-големи мащаби - терористичните сили изпитват сериозен недостиг на обучени и опитни бойци.

На този фон напълно вероятно е да се очаква, че ще станат все по-чести случаите на преминаването на терористи, на страната на така наречената умерена опозиция. Например, няколко полеви командири от групировката „Джибхат-ан-Нусра“, точно така са решили да постъпят. Това явление е широко разпространено в провинция Алепо, затова сега терористите се опитват да прехвърлят попълнения от Ирак, обаче тези попълнения са зле обучени и не са готови за активни бойни действия, включително в морален и психологически план.

Именно поради това, когато биват обкръжени или попаднат под обстрел от сирийската армия терористите все по-често се предават, наричайки себе си привърженици на умерената опозиция.

Друга причина за този "преход" се явява голямата политика. Западът вече не може официално да подкрепя ИДИЛ, обаче все още е правдоподобно извинението, че плаща на по-умерената сирийската опозиция. Ето защо ръководството на няколко банди от бившия „Джибхат-ан-Нусра“ се отказа от собствената си символика и премина под контрола на „Харакят Ахрар аш-Шам ал-Ислами“, тъй като тази групировка се определя от Запада като умерена опозиция.

Междувременно, Министерството на отбраната на Руската федерация е готово да си сътрудничи с всички разумни сили в региона, които се борят срещу ИДИЛ и „Джибхат-ан-Нусра“. Припомняме, че двете организации са признати в Руския за терористечни и са забранени.

Следва да се добави, че в  състава на руските ВКС в Сирия до момента няма загуби.

 

Източник: https://политика.онлайн/