Гледай
на живо

СГС реши: Огнян Донев не е укривал данъци

Държавата трябва да палти 16 000 лева разходи по делото

СГС реши: Огнян Донев не е укривал данъци След подължила седем години съдебна сага, магистратите от Софийски градски съд се произнесоха по дел... thumbnail text
След подължила седем години съдебна сага, магистратите от Софийски градски съд се произнесоха по делото срещу фармацевтичния бос Огнян Донев, като го обявиха за невинен.
 
Обвиненията срещу Донев и съдружникът му в Борис Борисов във фирмата „Софарма”  бяха за укриване на данъци. 
 
Двамата отговаряха пред Темида заради седем сделки с акции на  компанията и в различни други конфигурации между няколко фирми. Според прокуратурата Донев дължи около 63 млн лв., а Борисов - близо 7,5 млн. лв.
Припомняме, че Огнян Донев застана на подсъдимата скамейка, след като през 2007 г. беше обвинен, че в качеството си на изпълнителен директор на „ЕЛФАРМА“ АД, че не е изплатил данъци на фирмата в размер на  анд 63 млн. лева. 
 
Според обвинението в данъчната си декларация той  не вписал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от над  418 млн. лева. То било формирано вследствие на извършени сделки с акции извън регулирания български борсов пазар и между свързани лица, както се изброяват 7 такива сделки от 2006 г.
 
На съд бе предаден и Борис Борисов, за това, че през март 2009 г., като изпълнителен директор на „ТЕЛСО” АД,  избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на фирмата в особено големи размери -  над 7 млн.лева. Освен това Борисов не декларирал, според обвинението в годишната си данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от над  74 млн. лева. 
 
Сега разходите по делото - 16 000 лева, ще трябва да бъдат платени от държавата. А държавата, в лицето на прокуратурата, заяви, че няма да се откаже от обвинението и ще обжалва решението на първата инстанция на следваща такава. 
 
Самият Донев  пък коментира, че продължелото седем години дело се е отразило върху публичният имидж на компанията, тъй като особено чужденците не можели да знаят за какво става дума у нас.