Гледай
на живо

Ще отстрелят ли Лаура Кьовеши?

Румънският президент решава днес съдбата й

Голямата въпросителна за Румъния днес е дали президентът Клаус Йоханис ще освободи от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията - Лаура Кьовеши. В очакване на решението, с готовност за остра реакция е управляващата Социалдемократическа партия.
 
Ако президентът да откаже да уволни Кьовеши, партията веднага ще сезира Конституционния съд с надеждата, че той ще наложи свалянето на прокурорката от поста Атаката срещу Кьовеши започна през февруари - тогава министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняването й, като я обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на Румъния.Президентът Клаус Йоханис обаче е доволен от работата на Кьовеши, особено от нейните разследвания за корупция по високите етажи на властта. Според повечето висши магистрати, аргументите за отстраняването на Кьовеши са „смешни“ и няма никакви реални основания за уволнението.
 
Лаура Кьовеши е емблематична личност в румънския правен свят. През петте години, в които е главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, тя многократно е била обект на клеветнически кампании, организирани от хора, които са силни икономически и политически, но имат проблеми с правосъдието. В момента главният й враг е шефа на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Срещу него вече е има присъда за изборни манипулации, заради която той не успя да стане премиер. Срещу Драгня текат и две други дела - за злоупотреба със служебното положение и със средства от европейските фондове.