София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швейцария облекчава санкциите срещу Сирия заради конфликта с Турция

Берн ще улесни работата на хуманитарните организации

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Швейцария реши да облекчи от средата на ноември режима на санкции срещу Сирия във връзка със сложната хуманитарна ситуация в страната в резултат на турската военна операция. Това се казва в официално изявление, публикувано в сряда на уебсайта на правителството на Швейцария - Федералния съвет.

"Федералният съвет осъжда военната намеса на Турция в Сирия, като я счита за нарушение на Хартата на ООН и по този начин на международното право", заяви правителството, като призовава за "незабавно прекратяване на боевете и чрез преговори за улесняване на незабавната военна деескалация и политическо решение на конфликта".

Изразявайки загриженост относно "хуманитарните последици от боевете", Берн реши да "адаптира режима на санкции, наложен срещу Сирия", подчертава Федералният съвет. „Целта е да се предоставят изключителни възможности на хуманитарните организации, получаващи финансиране от Швейцария, както и на швейцарските дипломатически и консулски мисии да поддържат бизнес отношения с санкционирани субекти, ако е необходимо да изпълнят мандата си в Сирия“, обяснява правителството ,

Берн обясни, че „като изключение“ ще бъдат предоставени „икономически ресурси“ на санкционирани лица и предприятия, ако „такива финансови транзакции са необходими за осигуряване на хуманитарна помощ на цивилното население“. Това се прилага в случаите, когато няма друга алтернатива за хуманитарна подкрепа, каза правителството. Новите правила влизат в сила на 15 ноември.