Гледай
на живо

Швейцарско село гласува за безплатни пари

Прокарват експеримент за основен базов доход за всички

Швейцарско село гласува за безплатни пари Едно село в Швейцария е решило да направи с експеримент с основен доход, като изплаща сумата от 2,50... thumbnail text

Едно село в Швейцария е решило да направи с експеримент с основен доход, като изплаща сумата от 2,500 франка месечно на човек. Следващата стъпка е да си привлекат пари чрез краудфъндинг, за да се финансира плана.

Повече от 50% от жителите на Рейнау, близо до германската граница, са се регистрирали за проекта, сочи уебсайта на организаторите, съобщава „Блумбърг“ . Поне половината от 1300 жители е трябвало да кажат "да", а броят им в понеделник бе 692. Подадените бюлетини все още трябва да бъдат проверени от правителствени данни, за да се гарантира, че са допустими.

Решението идва две години след като предложението за национални безусловни държавни стипендии не успя да премине през национален вот .

Рейнау, на брега на река Рейн, един час с влак от банковия център на Цюрих, бе избран от режисьора Ребека Паниън за експеримента с доходите. Тя казва, че е станала очарована от идеята по време на националния дебат преди гласуването през 2016 г., и реши да избере селото, за да направи документален филм.

Приходите и социалните придобивки ще се приспадат от плащането, което ще трябва да се набира от частни източници, а не от правителството.

Като се имат предвид разходите за живот в Швейцария, сумата от 2 500 франка не е много голяма, но идеята набира известна тенденция през последните години поради притесненията в големите икономики за нарастващите неравенства и загубите на работни места поради автоматизацията.

Финландия представи пилотен проект за проучване на ползите от универсалния основен доход, докато той също е в дневния ред пред италианското популистко правителство.