София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандал за смъртта на 6-годишното момиченце и в парламента

БСП настояват да се изслуша шефът на НЗОК

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Случаят с 6-годишно момиченце, починало от левкемия, за което НЗОК беше забавила плащане на 14 000 за лекарства, скара и депутатите в парламента. От левицата настояха шефът на Националната здравноосигурителна каса  и Агенцията по медицински надзор да бъдат изслушани в зала.
 
От  обаче ГЕРБ опонираха, че такова изслушване вече е изискано, но в Здравната комисия. Мнозинството в парламента апелира към депутатите от опозицията да не се заиграват с тази трагедия.
 
„За мен това не е само нелепо, но и чудовищно. Първо молим с едноминутно мълчание да почетем това дете и да помоля председателя на заседанието, директорът на НЗОК и на медицински надзор да дадат обяснение за този случай”, заяви проф. Георги Михайлов, БСП.
 
„Искам да подчертая, че за съжаление се случва смърт, има нелечими болести и ние в никакъв случай не трябва да използваме това политически, тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по необходимия ред”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
 
В крайна сметка, изслушване на шефа на Здравната каса и Агенцията по медицински надзор предстои през следващите дни.