София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скок в цената на природния газ от 1 октомври?

Възможно е увеличаване и цената на парното в началото на сезона

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Има риск за увеличение цената на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В сградата на държавния регулатор днес се провежда обществено обсъждане по искането на "Булгартрансгаз" за повишаване цената на природния газ.

Иванов поясни, че КЕВР очаква на 10 септември да получи окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз".

В момента газовата компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15%, което е свързано с по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на долара спрямо лева и по-ниската от разходите за доставка цена на суровината през третото тримесечие.

КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември. Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечи.

Председателят на КЕВР обяви още, че със сигурност ще има повишение на цената на природния газ, но не пожела да коментира точно с колко. "Възможностите на Комисията са силно ограничени, преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да намерим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ", разясни Иванов. Той допълни, че движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока.

По думите на Иванов, ако се наложи увеличение на парното, то ще стане в началото на отоплителния сезон.

Шефът на КЕВР отбеляза, че държавният регулатор има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, обясни се председателят на Комисията. Цената на газа оказва влияние върху цената на топлинната енергия.