София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Слави Трифонов иска да намали депутатите в НС до 120

Инициативният му комитет пусна учредителна декларация

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бъдещата партия на Слави Трифонов "Няма такава държава" иска гражданите да избират пряко главния прокурор и националния омбудсман, както и на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР. Това се казва в учредителната декларация на партията.

Слави Трифонов и екипът му ще работят за намаляването на депутатите на 120. Сред целите, които си поставя ПП "Няма такава държава“, са и смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура, както и броят на депутатите да се намали наполовина.

По закон следващата стъпка за създаването на партията е провеждането на учредително събрание, като това трябва да стане най-късно 3 месеца след учредителната декларация.

Първото учредително събрание на партията трябва да се проведе на 5 октомври. На събранието трябва да присъстват най-малко 500 учредители.