София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Смъртоносни бури в САЩ

Повече от 7 души са загинали

пропускане
5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Най-малко 7 души са загинали при бурите, които връхлетяха няколко щата в централната част на САЩ.

Според американска медия само през последните 24 часа в щатовете Оклахома и Мисури са регистрирани над 20 случая на торнадо. В Мисури са загинали петима души, а другите две жертви са в Оклахома и Айова. Най-големи са щетите в Мисури. Стихията засегна и щатската столица Джеферсън.

Местните власти съобщават, че са нанесени сериозни щети на сгради и постройки в някои райони на града, има и пострадали хора. В редица райони в Мисури е прекъснато електроснабдяването, като властите предупреждават за опасност от наводнения заради проливните дъждове. В няколко разположени на бреговете на реки градове в Оклахома и Канзас бе разпоредена евакуация на жители заради опасност от наводнения. Съобщено бе за опасност от скъсването на една от язовирните стени на река Арканзас.

От сряда насам са регистрирани над 20 случая на торнадо, като най-големи са щетите в щата Мисури. Сериозно са пострадали цели сгради в щатската столица Джеферсън. В Оклахома и Канзас се стигна до евакуация заради опасност от наводнения. Двата града са разположени на бреговете на реки.