София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сорос зае второ място след Зеленски в класация за влияние в Украйна

Порошенко е на девето място в списъка

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Американският финансист Джордж Сорос зае второ място след президента Володимир Зеленски в рейтинга на най-влиятелните хора в Украйна, съставен от украинския медиен холдинг "Вести". Резултатите от проучване въз основа на изследвания на украински политолози бяха публикувани в петък.

Експертите, включени в класацията, отбелязват, че поставят президента Зеленски на първо място не само заради неговия пост, но и заради убедителната подкрепа, оказана му от избирателите (73% от гласовете на втория тур на изборите).

Вестник „Вести“ отбелязва, че „надеждите на повечето избиратели са свързани с обещанието за мир, буквално с презареждането на диалога в нормандския формат и постигането на споразумения, които ще сложат край на военните действия на изток“.

Изданието отбелязва, че е включило името на американеца Джордж Сорос в списъка на експериментална основа, тъй като украинските политици и политолози го смятат за вдъхновение за редица неолиберални реформи в икономиката, здравеопазването и образованието, които новото украинско правителство преследва. Фактът, че експертите поставят Сорос на второ място, според коментаторите на Vesti, се обяснява с неговото изключително влияние върху процесите, протичащи в Украйна, които той упражнява чрез десетки украински политически организации, спонсорирани от него.