София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спасиха живота на мъж с огромен тумор

Уникалната операция е извършена в болницата "Св. Иван Рилски"

пропускане
4 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

В столичната многопрофилна болница "Св. Иван Рилски" беше извършена уникална операция на бавноразвиващ се тумор на 41-годишен пациент.

Мъжът от години е страдал от главоболие, на което първоначално не обръщал внимание. Преди 2 години то станало непоносимо, зрението му драстично отслабнало, а главата му видимо се деформирала.

След като е бил диагностициран, лекарите са били единодушни, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Без операция мъжът е щял да почине до края на годината.

За естеството на операцията разказа д-р Емануил Найденов, неврохирург от многопрофилната болница "Св. Иван Рилски". От думите му стана ясно, че операцията е била изключително опасна, защото по време на интервенцията се предизвиква кръвозагуба, която би могла да се окаже фатална за пациента.

Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Лекарите са оптимисти, че до няколко седмици пациентът ще бъде изписан, но след това ще трябва да бъде наблюдаван поне година.