София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спешен съвет по сигурността

За нея гласуваха 141 депутати

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Спешен съвет по сигурността свика тази сутрин премиера Бойко Борисов. извънредното заседание се налага заради ситуацията в Нова Зеландия и Холандия след терористичните актове там.
 
По време на срещата между премиера и министрите от кабинета е бил направен  извод, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. 
 
Борисов обясни, че не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. 
Беше съобщено, че по случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации.  Стана ясно още, че МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни.
 
Съветът по сигурността разгледа също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера. 
 
Изразено беше  становище, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.