Гледай
на живо

Споразумение между власт и опозиция във Венецуела

Гуайдо не участва в подписването на споразумението

Споразумение между власт и опозиция във Венецуела Въоръжените сили на Венецуела приветстват постигането на споразумения, насочени към преодоляване на ... thumbnail text

Въоръжените сили на Венецуела приветстват постигането на споразумения, насочени към преодоляване на политическата криза между правителството и част от опозицията. Това съобщи в понеделник министърът на отбраната на Боливарската република Владимир Падрино Лопес.

"Всичко, което насърчава [мирното] съвместно съществуване и националния мир, винаги ще бъде приветствано от националните боливарски въоръжени сили. Ние знаем как да продължим напред, въпреки различията си", написа той в Twitter.

Министърът добави, че "суверенитетът на Венецуела и независимостта ѝ винаги трябва да са над всички интереси".

По-рано министърът на съобщенията и информацията на Боливарската република Хорхе Родригес заяви, че правителството на Венецуела и редица представители на опозицията са се договорили да създадат Национален съвет за диалог за мир - постоянен орган, в рамките на който политическите противници ще преговарят по широк спектър от въпроси. Министърът отбеляза, че партиите вече са се договорили да свикат нова Централна избирателна комисия, да освободят затворници и да възобновят участието на проправителствената Обединена социалистическа партия на Венецуела в работата на Народното събрание, еднопалатен парламент, който се контролира от политически противници на настоящата изпълнителна власт.

Гуайдо не участва в подписването на споразумението с правителството.