София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗАБРАНИ „ЛУКОВМАРШ“

ВЛАСТИТЕ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ БЕЗРЕДИЦИ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Столична община не е дала разрешение за провеждането на традиционния „Луковмарш“, съобщава пресцентърът на общината. Събитието е насрочено за за 17.30 часа в събота. До решението да не се издава съгласувателно писмо на организаторите на Луковмарш Столичната община е стигнала след становища от прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Срещу протеста се обявиха общинските съветници от БСП, както и леви организации, които организираха в събота около обяд протестен митинг.

От общината уточняват, че организаторите на „Луковмарш“ са получили единствено разрешение да поставят цветя пред къщата на генерал Луков на улица „Тракия“ 1 в столицата.

Генерал Луков е министър на войната на Царство България от 1935 до 1938 година в правителството на Георги Кьосеиванов. От 1932 до смъртта си през 1943 година е водач на Съюза на българските легиони, смятана за крайно националистическа организация.

Генерал Луков е убит от терористите-комунисти Иван Буруджиев и Виолета Якова на 13 февруари 1943 на влизане в дома си. В негова памет националистически и патриотични организации провеждат „Луковмарш“ от 2003 година насам. Проявата е забранявана няколко пъти от властите поради опасения за възникване на сблъсъци и безредици.