София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици българи празнуваха на връх Шипка

Мъглата и ниските температури не спряха родолюбците

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Историческият връх Шипка посрещна хиляди българи, които отдадоха почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка. Мъглата и ниските температури не спряха българи от цялата страна да се качат на върха, за да отпразнуват там националния ни празник 3 март.

По повод празника бе отслужен молебен в подножието на историческия връх. На официалната церемония присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Караянчева пожела на българите да бъдат здрави, да бъдат горди. Тя добави, че имаме древна история и славни времена, които в годините са градили българския народ. Сега, когато сме част от обединена Европа, винаги трябва да остава в нас националната ни гордост и да бъдем достойни граждани на Европа.

„Ние трябва да обединим българите – ние политиците. Трябва в такива празници, в такива дни да говорим само за единение, за благодарност към всички герои, които са оставили костите си на този връх, всички герои, които са загинали за свободата на България. Това трябва да ни обединява – винаги трябва да търсим допирните точки, а не точките, които ни разделят”, посочи още Караянчева.

Българи от Казанлък посрещаха всички, които вървят към Шипка на празничния 3 март, с ръчно изработено 15-метрово знаме, на което пише „Свобода или смърт”. Освен трибагреника, групата е изработила и знаме с лика на Васил Левски.

101 каба гайди озвучиха Балкана в празничния 3 март. Стотици се събраха, за да се насладят на невероятната музика на автентичния български инструмент.