София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изкоп глътна паркирана кола

Абсурдният инцидент стана в столичен квартал

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Кола пропадна тази сутрин в изкоп на строителен обект в столичния квартал „Овча купел“. Освен колата, свлачището е погълнало и част от оградата на обекта.

Свлечената земна маса е скъсала и водопровод, който за минути напълни изкопа. Причината – недобро укрепване на стената на изкопа. Според експерти, укреването на стената на обекта е трябвало да бъде осъществено с бетонна стена, а не с кофражни дъски.

На мястото на инцидента пристигнаха и народни представители БСП и общински съветници от левицата, които коментираха случката. „Има абсолютно безхаберие и бездействие както от Столична община, така и от държавните институции. Никой от живущите не разбра кой е представителя на ДНСК, кой е представителя от общината. Имаше дори опит за незаконно изваждане на автомобила, което беше опит за прикриване на обстоятелствата към произшествието“, коментира Георги Свиленски от БСП.

Предстои представители на следствието и полицията да опишат случая и да го отнесат към прокуратурата, ако е необходимо.

Свиленски посочи, че за този строеж районната администрация и строителите са били предупреждавани както вчера, така и през изминалите дни, но никой не е предприел някакви действия. „Ами, ако вместо автомобил, тук имахме микробус с хора?“, запита депутатът от БСП и настоя, че някой трябва да понесе отговорност за инцидента.

От левицата посочиха, че мястото, където се строи в момента 9-етажният блок, е било отредено за детска градина, но предназначението на терена е сменено без да бъдат уведомени гражданите в района.

За проблеми с обекта съобщи и кметът на район "Овча купел" Христина Семерджиева. По думите й документацията за обекта е изчезнала, а са констатирани и проблеми на строителната площадка, затова предстои проверяващите да установят какво точно се е случило. „Строителят е длъжен да си укрепи обекта и да изпълни всички изисквания в строителната документация“, каза Семерджиева. Запитана има ли риск за живеещите в съседния на сроежа блок, кметицата каза, че предстои оценка на експертите по този въпрос.

Екипи на „Гражданска защита“ предприеха действия по изваждането на колата от изкопа.