София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдят турски гражданин за изнасилване на бежанци

29-годишният подсъдим не отрече повдигнатите му обвинения

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

урски чистач в лагер за сирийски бежанци е осъден на 108 гонини затвор. Той е блудствал с децата и по-конкретно с момчета на възраст между 8-12 години. Престъпленията са извършени в лагера Низип в Южна Турция.

Някои семейства са се осмелили и са подали оплаквания, благодарение на които чистачът от лагера е осъден за посегателства на повече от 8 деца. Други семействата, чиито рожби също са били жертви на тези престъпления, са предпочели да си мълчат, защото се страхуват, че ще бъдат депортирани в Сирия.

Подсъдимият е 29-годишен мъж. Той не отрича обвиненията, а твърди, че не е единственият, който извършва тези злодеяния. Според него много от служителите и хората от управата на лагера са замесени в сексуални посегателства над децата, живеещи в него.

Оказа се, че чистачът „не е такъв злодей“, тъй като преди сношение в тоалетните на лагера, плащал на децата по 2-5 турски лири, което е околко 0,70-1,70 долара.

Въпреки отношенията на хората към бежанците, всички са в потрес от случилото се, защото това са деца. И въпреки политическите възгледи, религията, расата, полът, ние сме хора и такова отношение към децата е неприемливо.