София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съпругът на Виктория Маринова: Не можах да погледна убиеца в очите

Свекър й иска по-сурово наказание

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Близките и колегите на убитата русенска журналистка Виктория Маринова не са доволни от присъдата, която получи убиецът Северин Красимиров - 30 години затвор" -  "тавана", предвиден в българското законодателство, за такъв тип престъпления. 

Според Иван Иванов, колега на Маринова от телевизията, където тя е била директор, той и други техни колеги ще направят подписка, която ще изпратят до европейските институции. 

Тя ще бъде срещу "прословутата алинея 27" по думите на Иванов, която намалява присъдите на извършители на такива пректъпления с една трета. 

За по-сурова присъда апелира и свекъра на зверски убитата журналистка - Румен Максимов. 

Той е още в шок от трагедията и нарече случилото се в съда "една репетирана сценка", включително и "изпълнението на майка му". 

Масимов каза още, че не видял искреност у убиеца и смята, че в този случай присъдата му, макар и максимална, оставя възможност за преддсрочно освобождаване по силата на алинея 27. 

Малко по-различно мнение изрази съпругът на Виктория Маринова - Свилен Максимов. 

Той не оспорва тежестта на присъдата, но смята, че трябва да се наблегне на "превъзпитанието на тези хора", за да не стига до такива тежки престъпления. 

Съответните институциии обаче, както и обществото според него не правели почти нищо в тази насока.

На въпрос защо не е отишъл в съдебната зала, за да погледне в очите убиеца на съпругата си, Максимов отговори, че го е направил съзнателно. 

"Това нямаше да ми даде нищо, а само щеше да ме върне към едни преживявания, които не бих могъл да понеса отново", сигурен е той.