София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сърбия против участието на Косово на форум в София

Белград може да бойкотира срещата на върха за Западните Балкани

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17-ти май.
Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В зависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за участието си в срещата на върха на 17-ти май в София.

България е наш голям партньор. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние искаме да имаме добра комуникация. Нашата държава има интерес да бъде на тази среща", подчерта Ана Бърнабич.
Според нея "Косово дори теоретически не може да присъства на този форум като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е държава, а област в рамките на Република Сърбия. Пет, при това мощни държави-членки на ЕС, мислят по този начин", добави сръбският министър-председател.
"Регионалната стабилност е много важна за Сърбия. Ние имаме най-голям интерес да има стабилност, защото каквато и да е дестабилизация може да навреди на вече постигнатите резултати при тези тежки реформи, които извършихме в предишния период", подчерта Бърнабич.
Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 100 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция.