София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Телефонни измамници се обаждат от името на полиция и съд

Мними служители търсят преводачи за задържани чужденци

8 годиниКрими 3 Боряна Райчева

За зачестили случаи на телефонни измами съобщиха от Районното управление на МВР във Велико Търново, предаде БНР. Мними служители от полицията, прокуратурата или съда се обаждали по телефона и търсели преводач от чужд език за нуждите на институцията.
Извършителите на измамите избирали жертвите си, използвайки информация от обяви в интернет или печатни издания, като се обаждали по мобилни и стационарни телефони, предимно на учители, както и в агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти. Основните жертви са лица на по-млада възраст. В разговора измамниците търсят съдействие за превод в полицейско управление на задържан чужденец. След това казвали, че „арестуваният“ трябва да се обади на близките си зад границата и молят жертвата да закупи мобилен ваучер, чиято стойност ще му бъде възстановена от полицията по-късно. В последствие, за бъдат по-достоверни, измамниците се обаждали повторно от името на адвокат, който да потвърди версията за нуждите на МВР. Освен да закупи ваучер, жертвите са били подлъгвани да изпратят в Сърбия или друга близка до България държава сума пари, която да послужи като подкуп пред разследващите органи.