София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теория на вероятностите или прави ли сила съединението?

Кандидатурите за президент - „закачки“, тайни и възможни сценарии

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентските избори наближават, а с тях дали заради липсата на известни кандидати от големите партии, или заради политическата важност на вота, спекулациите, преговорите и „закачките“ между големите сили текат ежедневно.
Все още не е ясно името, което ГЕРБ ще излъчи и което ще има потенциала да стане държавен глава. Томислав Дончев потвърди думите на Румяна Бъчварова от вчера, че водещата партия у нас ще се яви със самостоятелна кандидатура на 6 ноември. Коя ще бъде тя обаче остава в тайна. Самият Дончев изрази мнение, че има да довършва работа като вицепремиер и затова му е рано да сменя поста си. Дали обаче е рано за министър-председателя да заеме мястото на „Дондуков 2“?
Твърденията, че Бойко Борисов ще се прехвърли в отсрещната сграда, стават ако не по-вероятни, то все по-обсъждани. Отговорът на този въпрос се отклонява от всички членове на ГЕРБ, които са питани по темата. А има една фраза, че „мълчанието е знак на съгласие“.
Останалите медийни предположения са разностранни – от кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, през някой от министрите в кабинета като Румяна Бъчварова или Лиляна Павлова, до председателя на Народното събрание – Цецка Цачева. Вариантът за подкрепа към чужда кандидатура в дясно, като тази на Реформаторския блок, която апропо също не е известна, е останал в миналото. Сега между ГЕРБ и реформаторите остават само „закачки“. По думи и на Дончев, и на Бъчварова коалиционен избор за президент е синоним на неприемлив компромис и липса на конкретна отговорност.

Така в дясно силите остават разделени, а съединението в ляво изглежда постижимо, след като името на ген. Румен Радев се завъртя като вихрушка сред редиците на БСП и АБВ. Вторите приветстваха номинацията, а тяхната беше отхвърлена от социалистите преди да бъде назована. Ако Нинова се окаже водещата в споразумението, това означава отстъпление от страна на двумандатния президент и председател на АБВ – Георги Първанов.
И докато ГЕРБ и БСП гонят победа, то РБ преследва по-прости цели.

Кой какво ще пожертва и чия сила ще надделее? Ще оцелее ли генерала? Шах и мат на 6 ноември.