София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Тренд": 61% от българите подкрепят страните от Западните Балкани в ЕС

Приемането на страните е в интерес на България

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Хората у нас смятат, че приемането на държавите от Западните Балкани в европейското семейство е от интерес за България. Това показва изследване на изследователски център "Тренд", проведено в навечерието на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София в четвъртък.

Резултатите показват, че 61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават хората, които не знаят или не могат да преценят.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. Като 58% от анкетираните смятат, че страната ни трябва да помага на държавите от Западните Балкани за приемането им в ЕС, а 45% са на мнение, че страната ни е способна да го прави.

"Тренд" проучването показва отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония с 70% и Сърбия 67%. Най-слаба подкрепа се заявява за Албания 45% и Косово 42%.

Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд“ бележат силовите структури – полицията и прокуратурата – при тях има покачване от 5%.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП. Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред Обединени патриоти 5,3%. Поради наскоро формираната коалиция „Демократична България“ от партиите „Да, България“, ДСБ и Зелените сме обединили отговорите за отделни формации в графиката на електоралния въпрос, което ги нарежда като пета политически сила.

Проучването е реализирано от изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" и е представително за пълнолетното население на страната. Теренът на изследването е проведен между 2 и 10 май 2018 г. сред 1009 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".