София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ТРОЙКАТА“ С КОНСЕНСУС ПО ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ

ЕК, ЕЦБ И МВФ ПРЕДЛАГА „ПАРИ В БРОЙ СРЕЩУ РЕФОРМИ“

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд се споразумяха за предложението, което ще отправят към Гърция. Целта – финализиране на преговорите за дълга на Атина, продължили четири месеца, предаде Ройтерс.
Предложението на „тройката“ е „пари в брой срещу реформи“ в страната, която е пред фалит. Кредиторите изискват определени промени в икономиката на Гърция за деблокирането на последния транш от 7,2 млрд. евро от помощта, уговорена през 2010 г. в размер на 240 млрд. евро.
Само след 2 дни Гърция трябва да погаси задължението си към МВФ от 300 млн. евро. През идния месец дългът ще се увеличи до 1,6 млрд. евро.
Предложението ще бъде обсъдено утре с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Очаква се реакцията на лидера на „СИРИЗА“ да бъде негативна. Преди ден той нарече предложението „абсурдно“, дело на „институционални актьори“. По думи на Ципрас планът, който от Гърция са предложили, е далеч по-реалистичен. Той беше категоричен, че компромис от страна на Атина ще има по отношение на приватизацията. По останалите точки от споразумението обаче най-вероятно Ципрас ще остане непреклонен.
Припомняме, че тристранната среща на ЕК, ЕЦБ и МВФ се състоя без присъствието на гръцкия премиер. В Берлин те бяха единодушни в решението си, че това е финална „оферта“ към Атина. В дискусията за гръцката криза участваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер.