София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТУРЦИЯ ИЗПРАЩА ВОЕННИ ЧАСТИ НА ГРАНИЦАТА СЪС СИРИЯ

ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОДСИГУРИ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ТУРЦИЯ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Специално подготвени командоси на турската армия са били разположени през последното денонощие в близост до сухопътната граница със Сирия. Към същите райони се прехвърля военна техника и оборудване. Целта е да се подсигури националната сигурност, като се укрепи границата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Мерките са за да се предотврати физическо преминаване на джихадисти от „Ислямска държава“ на територията на Турция, заяви правителственият говорител Бюлент Арънч и допълни, че е бил обсъден проект за националната сигурност, който включва оборудване със съответни системи за сигурност на определени критичните участъци от границата с най-новите технически средства за контрол.

Арънч отхвърли обвиненията, че Турция не e предприела достатъчно ефективни мерки в борбата срещу джихадистите. Според анализатори турската политика в сферата на сигурността търпи обрат и то след самоубийствения атентат в Суруч. Ясно е, че Турция вече е арена на нападенията на джихадистите и ще трябва да преценява опциите си за борба срещу заплахата от „Ислямска държава“ и във вътрешен, и в регионален аспект, коментират те.

Междувременно, руската туристическа агенция “Ростуризъм” е препоръчала на руските граждани да не посещават областите на Югоизточна Турция. 

Информацията е на БНР