София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УКРАИНСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ: ВЪЗМОЖНА Е ВТОРА ГАЗОВА КРИЗА В ЕВРОПА

„УКРАЙНА ПРАВИ ОПИТ ДА ДИВЕРСИФИЦИРА ИЗТОЧНИЦИТЕ СИ НА ГАЗ“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

“Възможна е втора газова криза в Европа, но тя ще бъде по вина на Украйна.“ Това заяви проф. Станислав Ткаченко от университета в Санкт Петербург пред БНР.

Той заяви, че през втората половина на зимата се очакват много ниски температури, които могат да накарат Украйна да вземе част от газа, който „Газпром“ иска да продаде на Европа. Ткаченко добави, че трябва да бъде преосмислено значението на Турция, не само по отношение на сирийския въпрос, но и в контекста на взаимоотношенията с другите държави. Според него развалените отношения между Турция и Русия ще има дългосрочен ефект върху тях, но двете страни ще положат усилия конфликта да не се задълбочава повече. Ткаченко заяви, че Руската федерация има изключително голям интерес от търговията с Турция и трябва да продължи да продава газ. Той добави още, че Украйна прави всичко възможно да диверсифицира източниците си на газ. Страната използва руски природен газ, който според него дори и да е купен от Словакия или Полша отново е руски. Ткаченко припомни, че този газ преминава през Украйна, за да стигне до другите две страни, но след това отново се връща в Украйна.