Гледай
на живо

Употребяват ли българите лекарства без рецепта?

14% от българите пият антибиотик без предписание

Употребяват ли българите лекарства без рецепта? Българите пият антибиотици без лекарско предписание два пъти над средната норма на ЕС. Тези факти са... thumbnail text

Българите пият антибиотици без лекарско предписание два пъти над средната норма на ЕС. Тези факти са доказани от Евробарометър относно осведомеността за антибиотиците и общите тенденции при тяхната употреба. Данните са публикувани от Европейската комисия няколко дни преди Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците, който е 18 ноември.

През 2017 г. 34% от българите пили антибиотик. В сравнение с 32% от гражданите на всички европейски държави. Въпреки високия процент, обаче, в България се отчита спад с 5 на сто, спрямо 2016 г.

В същото време 14% от хората са пили антибитик без лекарско предписание, което е с 2% повече от 2016 г. и отново сме с два пъти над средноевропейската норма за прием на антибиотици без лекарско предписание, която е 7%. Единствено Австрия и Румъния ни водят с 15%.

21% от българското население има погрешното схващане, че трябва да спрат приема на антибиотици, веднага щом се почувстват по-добре. Това се споделя от едва 13% от гражданите на ЕС.

Тези данни оставят България на последно място по осведоменост за правилно приемане на антибиотик.