София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УТРЕ ЗАПОЧВА СРЕЩА НА ВЪРХА НА БРИКС, КОЯТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В РУСИЯ

СЪЗДАВАНЕТО БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ И ФОНД ЗА ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ ЩЕ ОБСЪЖДАТ СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА БРИКС

9 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Създаването на банка за развитие и фонд за валутен резерв ще са основните теми на срещите на върха на БРИКС в руския град Уфа. Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще съгласуват последните мерки около изграждането на резервен фонд в размер на 100 милиарда долара. Резервът и Новата банка за развитие с начален капитал от 50 милиарда долара са основна част от усилията на организацията да смекчи резките финансови колебания в страните от БРИКС и повече да не зависят от Международния валутен фонд.

Прогресът с изграждането на Новата банка за развитие, за първи път предложена през 2012 година. Миналата година на срещата на групата в Бразилия беше постигнато съгласие централата да бъде в Шанхай, но Китай ратифицира банката едва миналата седмица и не се очаква да започне да действа преди 2016 година.

Резервният валутен  фонд се очаква да започне да действа още тази година. Целта е страните членки на БРИКС да бъдат застраховани от  евентуални финансови  сътресения при внезапно изтегляне на чужди.

Срещата на върха на държавите от БРИКС съвпада със срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, в която членуват Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Очаква се Индия и Пакистан да се присъединят към организацията.  В Уфа, където ще се проведе срещата на  върха на БРИКС се очаква да пристигне и президента на Иран, където двамата с руския президент Владимир Путин ще обсъдят двустранните отношения.

Информацията е на “Первый канал” на руската телевизия ORT