София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Испания са задържани четирима съучастници на „Ислямска държава“

Заподозрените са замесени в незаконен трансфер на около 200 бежанци

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Испанските власти съобщиха за ареста на четирима души, свързани с престъпна мрежа за прехвърляне на нелегални имигранти към Европа, свързана с групировката "Ислямска държава", се съобщава на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи.
Спецслужбите са установили, че заподозрените извършват дейността в така наречения "Балкански път" (от Турция за Гърция и страните от Източна Европа).
Този коридор е използван за транспортиране на екстремистите в Европа, които са извършили терористичните нападения в Париж през ноември 2015 г., в резултат на което загинаха 130 души. В момента следователите се опитват да установят връзка между дейността на арестуваните и проникването на терористи в Европа.
Според испанското министерство на вътрешните работи, заподозрените са замесени в незаконен трансфер на около 200 бежанци.
На 9 ноември тази година беше съобщено, че испанските власти са задържали четирима бойци от „Ислямска държава“, които са привличали на страната на екстремистите млади хора и децата чрез социалните мрежи.