София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В. Радев и Порожанов с отчет за мерките срещу чумата

Министрите поискаха депутатите да убедят гражданите да съдействат

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Тук сме, защото няма достатъчно доверие в институциите.“, с тези думи по-рано днес вътрешният министър Валентин Радев започна изказването си пред депутатите в Народното събрание по темата за мерките за справяне с чумата по овцете и козите. Радев и Порожанов още вчера съобщиха, че искат да бъдат изслушани от народните представители, за да получат подкрепа зе действията си.
 
В парламента вътрешният министър обясни какви са мерките, които създадения от него и министър Порожанов кризисен щаб по места ще предприеме и представи свършеното до тук.
 
 
Вътрешният министър използва възможността от трибуната на Народното събрание, за да призове депутатите за съдействие, за за могат с общи усилия да убедят гражданите да съдействат на властите и никой да не престъпва действията на полицията, за да не се разпространи заразата.
 
Министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов изнесе пред депутатите  подробни данни за получените проби, довели до умъртвяването  на дребните преживни животни в Ямболско. Порожанов обясни, че от село Воден са взети проби и изпратени за анализ във Франция, като резултатите са потвърдени с протокол на 9-и юли, а на следващия ден са обявени три нови огнища на чума и те са в селата Крайново, Странджа и Шарково.
 
Земеделският министър изрази и притесненията си от създаващата се в страната ситуация на противопоставяне.
 
Порожанов призна в първите дни на откриването на заболяването министерството е имало определени комуникационни проблеми в общуването си със стопаните, но след направените щабове по места, диалогът вече вървял по-добре. Той обясни и че обезщетенията на част от животновъдите вече са изплатени, а на тези, на които все още не са дадени това ще случи в понеделник, а сумата за убито животно е в размер на  190 лева, което било доста над пазарната цена в момента.