София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЛАДИМИР ПУТИН ПОДПИСА УКАЗ ЗА АМНИСТИЯТА НА КАПИТАЛИ

ИДЕЯТА НЕ Е НОВА, НЕИН АВТОР Е РУСКИЯТ ИКОНОМИСТ ВЛАДИМИР КВИНТ, БИВШ СЪВЕТНИК НА СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Документът – „Закон за доброволното деклариране от страна на физически лица на активи и сметки в банки и за внасяне на промени в отделни законодателни актове на РФ”, е публикуван на официалния правен портал на Русия.

В документа се казва, че той разглежда възможността за законово регулиране на механизма за доброволно деклариране на активи и сметки в банки, насочен е към осигуряването на законови гаранции за съхраняването на капиталите и имуществото на физическите лица, за защита на имуществените интереси на гражданите както в Русия, така и зад граница. Законът също така би трябвало да позволи намаляването на рисковете, свързани с евентуалните ограничения при използването на руски капитали, изнесени в чужбина.   

Преди това премиерът на РФ Дмитрий Медведев поясни, че законът ще позволи да се създаде юридическа база за привличането в руската икономика на капитали от „сивата зона”.

Припомняме, че идеята на руския министър-председател, облечена вече в „законова плът”, беше изказана за пръв път преди цели 13 години не от него, а от руския специалист по макроикономика Владимир Квинт, професор в университета в Бриджпорт, САЩ. Той беше съветник на Симеон Сакскобургготски и основен автор на неговата програма „800 дни”. По-късно Квинт обяви, че покойният външен министър Стоян Ганев е изплагиатствал програмата му, която така и не „оправи” България. Няколко месеца след идването на НДСВ на власт руският икономист лансира идеята за приемане в България на закон за „амнистия на капитали” – от офшорните зони и от „сивия сектор”, но тогавашните депутати и министри не пожелаха да поемат такъв риск.