Гледай
на живо

Вторите проби за чума по свинете -отрицателни

Порожанов съветва хората в Бозвелийско да „усвоят“ прасетата си?!

Вторите проби за чума по свинете -отрицателни Вторите проби за африканска чума по свинете в Североизточна България, взети от животните в село Бозв... thumbnail text

Вторите проби за африканска чума по свинете в Североизточна България, взети от животните в село Бозвелийско са отрицателни. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов днес по време на огледа на изградената 133-километрова ограда по румънската ни граница в района на ГКПП Кайнарджа.

Вземането на вторите проби се наложи, след като преди дни първите такива ,взети в провадийско се оказаха положителни, а миналият петък Русия забрани вноса на свинско месо от България.

Въпреки, че според тестовете няма опасност за фермите в Бозвелийско, министърът все пак посъветва живеещите в селото да се разделят с животните си.


Порожанов препоръча още всички собственици на нерегистрирани свине, които се отглеждат в кочини или задни дворове, да бъдат своевременно записани. Министърът беше категоричен и че предвид новите резултати, не може да се говори за огнище на чума у нас, но въпреки охраната на новопостроената ограда по границата ни със северната ни съседка е изключилно важна предпазна мярка.


Припомняме, че заради разрасналата се зараза в Румъния, обхванала повече от 550 огнища в цялата страна, правителството там взе безпрецедентни мерки, евтаназирайки близо 50 000 прасета.