София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО ТВ7

ЗА СОБСТВЕНОСТТА, ЗАКОНИТЕ, МЕДИИТЕ И ПОЛИЦИЯТА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След вчерашния скандал с изземане на имущество на ТВ7 в присъствие на 85 полицаи и служители на спецчастите в сградата на медията, днес духовете все още не са успокоени. Поставят се много въпроси, произтичащи от вчерашните събития. На първо място - кой е разпоредил толкова масивна акция на служителите на реда и кой е наредил да се започне с отнемане на сървърите на телевизията, което е същността на медията. По списъка на адвоката това е 130-та точка.
Основателно или не на телевизията е бил зададен въпросът защо в 14-дневния срок, в който ТВ7 е трябвало да изплати дълга си, не го е направила.
Телевизионерите поставиха под съмнение и целите, с които синдиците на КТБ – банката, към която е длъжник телевизията, търсят закриване на медията. Всички се питаха къде и кой е собственикът на медията в обтегнатата ситуация.
По данни от търговския регистър, фирмата – притежател на ТВ7 е „КРАУН МЕДИА“ ЕАД. Предприятието е част от кипърското дружество „КРАУН МЕДИА ЛИМИТЕД“. Третият обект , към когото са отнесени активите на медията, е „КАНАМЕКС Ентерпрайзас С.А“, регистрирана на Маршалските острови.
Капиталът отново по данни от Търговския регистър, е 32 118 830 лв. с едноличен собственик – кипърската фирма.
По информация от сайта на СЕМ изпълнителният директор на „КРАУН МЕДИА“ ЕАД е Десислава Тошева Тошева. От това име нататък следите се губят.
По информация, дадена ни от ПР-а на телевизията, дългът, който медията има към КТБ и заради който беше подложена на полицейски натиск вчера, е в размер на 5 млн. лв. Ако реално е така, то ТВ7 не е сред най-големите длъжници на банката. Защо тогава тя е между първите, атакувани от синдиците на фалиралата КТБ?

След като вчера от медията заявиха, че ще излязат на протест срещу посегателството на свободата на словото и опита да бъде спряна една телевизия, днес до демонстрации така и не се стигна. Защо?

Действията на полицаите са неправомерни по много показатели. Участниците в акцията са необичайно много на брой, придружени от кучета и облечени в бронежилетки. Присъствието на СДВР също е излишно при подобни случаи. Защо министърът на вътрешните работи не е уведомен за предприетите действия е още по-голяма мистерия, непонятна дори за самата Румяна Бъчварова. От кого е получил инструкции частният съдебен изпълнител Ненчо Митев и адвокат Кристина Димитрова, ТВ7 да бъде спряна от ефир, е потърсен отговор, но такъв не е получен. Това, което Митев като разпоредител за изземането на имущество, заяви вчера, е, че съдия-изпълнителите не са задължени по никакъв закон да започнат от първа точка на списъка.
Така случаят с ТВ7 се превръща в казус, който се заплита все повече. Какъв ще бъде изходът, ще разберем след 7 дни.