Гледай
на живо

Вътрешният министър на Великобритания подаде оставка

Причината е погрешно депортирани мигранти

Вътрешният министър на Великобритания подаде оставка Погрешно депортиране на карибски мигранти стана причина британският министър на вътрешните работи Ам... thumbnail text
Погрешно депортиране на карибски мигранти стана причина британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд да подаде оставка. Министерството на Ръд е приело, че живеещите от години мигранти живеят нелегално в страната, което в последствие се оказва, че  не е така. Огромното възмущение на британското общество принуждава вътрешния министър да предприеме този ход.  
 
Канцеларията на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно. Говорител на „Даунинг стрийт“ заяви, че снощи министър-председателката е приела оставката на Ръд. 
 
Пред парламентарна комисия Ръд отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше обвинена, че е заблудила депутатите. Оставката беше огласена само часове след като тя каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е „хуманна“. Политици от опозицията обаче я призоваха да се оттегли.
 
Слизането на Ръд от властта, която е един от най-преданите хора на Тереза Мей, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят местни избори, смятани за тест за нейното консервативно правителство. Ръд плаща за т.нар. скандал „Уиндръш“. 
 
В страната се надигна възмущение, след като в. „Гардиън“ съобщи, че на хора, дошли от Карибите в десетилетията след Втората световна война, наскоро са били отказани медицински грижи и че те са били заплашени с депортация, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната.  
 
Това са част от хилядите имигранти, пристигнали от страни от Общността на нациите между 1948 г. и началото на 70-те години, за да участват във възстановяването на страната след втората войната, получили правото да останат завинаги.