София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вътрешният министър на Великобритания подаде оставка

Причината е погрешно депортирани мигранти

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Погрешно депортиране на карибски мигранти стана причина британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд да подаде оставка. Министерството на Ръд е приело, че живеещите от години мигранти живеят нелегално в страната, което в последствие се оказва, че  не е така. Огромното възмущение на британското общество принуждава вътрешния министър да предприеме този ход.  
 
Канцеларията на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно. Говорител на „Даунинг стрийт“ заяви, че снощи министър-председателката е приела оставката на Ръд. 
 
Пред парламентарна комисия Ръд отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше обвинена, че е заблудила депутатите. Оставката беше огласена само часове след като тя каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е „хуманна“. Политици от опозицията обаче я призоваха да се оттегли.
 
Слизането на Ръд от властта, която е един от най-преданите хора на Тереза Мей, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят местни избори, смятани за тест за нейното консервативно правителство. Ръд плаща за т.нар. скандал „Уиндръш“. 
 
В страната се надигна възмущение, след като в. „Гардиън“ съобщи, че на хора, дошли от Карибите в десетилетията след Втората световна война, наскоро са били отказани медицински грижи и че те са били заплашени с депортация, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната.  
 
Това са част от хилядите имигранти, пристигнали от страни от Общността на нациите между 1948 г. и началото на 70-те години, за да участват във възстановяването на страната след втората войната, получили правото да останат завинаги.