София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Забраниха на Джошуа Уонг да се кандидатира за общински съветник

Хонгконгският продемократичен лидер се оплака, че това е политическо решение

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Забраниха на Джошуа Уонг – икона на продемократичното движение в Хонгконг – да участва в предстоящите избори за общински съветници. В същото време антиправителствените протести продължават да разтърсват полуавтономния китайски град.

Уонг, който се превърна във водеща фигура на продемократичното движение във Хонгконг, стана единственият кандидат, комуто е забранено да участва на изборите през ноември. Досега кандидати са били възпрепятствани от участие в градския парламент, но достъпът до общинския съвет винаги е бил отворен.

На пресконференция, провела се днес, Уонг заяви, че решението за възпрепятстването му при всички положения е политическо.

Продемократичният лидер каза още, че решението е мотивирано от дейността му като граждански активист и по думите му това е директна заповед от страна на Пхенян, политическа мисия на Пхенян.

Той подчерта, че активно обмисля да обжалва решението и призова симпатизантите си да гласуват за продемократични кандидати на предстоящите избори за общински съветници.