София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАДЪРЖАХА НЕДЕКЛАРИРАНА ВАЛУТА ЗА 1,1 МЛН. ЛВ

Недекларирана валута за над 1,1 млн. лв. разкриха и задържаха при четири случая служители от отдел „Борба с наркотрафика" на Митнически пункт Калотина

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Около полунощ на пункта е селектиран за проверка излизащ от страната луксозен автомобил с немска регистрация, управляван от немски гражданин от турски произход. След като е бил помолен да се запознае с информацията за лимитите за пренос на валута, шофьорът е заявил, че няма нищо за деклариране. На автомобила е извършена щателна митническа проверка, при която зад тапицерията в таблото на колата митническите служители са открили, опаковани в найлонови пликове, 399 500 евро. В дрехите на шофьора са открити други 6 000 евро.

Няколко часа по-късно днес митническите служители на МП Калотина са проверили отново излизащ от страната луксозен автомобил, този път с френска регистрация и управляван от френски гражданин от турски произход. В чантичката на водача са открити недекларирани 21 500 евро.

Дни по-рано митническите служители на МП Калотина проверяват влизащ в страната микробус с немска регистрация, управляван от немски гражданин от турски произход. При извършената щателна митническа проверка, под тапицерията на тавана са открити пет пакета, увити в станиол, с общо 50 000 евро. В чантичката с документи на шофьора са открити още 30 000 евро.

Двайсет минути по-късно митническите служители на Калотина проверяват влизащ в страната луксозен автомобил, управляван от украински гражданин. В дрехите на шофьора и в чантичката му са открити пачки с общо 50 300 щатски долара и 9 650 евро.

По случаите са образувани досъдебни производства по описа на Митница Столична под ръководството на Районна Прокуратура Сливница. След постигнати споразумения с прокуратурата, одобрени от съда, общата сума на валутата от тези случаи, която влиза в републиканския бюджет е над 1,1 млн. лв.

От разкрити от митническите служители на МП Калотина опити за нарушение на Валутния закон от началото на годината до сега ефективно в републиканския бюджет са влезли над 3 млн. лв.