София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ФЕСТИВАЛЪТ В КАН

СЪБИТИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА ЗА 68- МИ ПЪТ

9 годиниРазвлечение 3 Боряна Райчева

Тази нощ ще бъде открито 68-то издание на един от най-престижните кинофестивали в света - фестивалът в Кан. Събитието ще бъде открито с филма “ на френската режисьорка Еманюел Берко - „С високо вдигната глава", където
една от главните роли се изпълнява от Катрин Деньов
Фестивалът приключва на 24-ти май отново с френски филм - "Лед и небе" на Люк Жаке.
Тази година водещ на бляскавата церемония ще бъде френският актьор и музикант Ламбер Уилсън. Журито ще бъде представено в лицето на четирикратни носители на „Оскар” и „Златна палма” братя Коен, както и Джейк Джиленхал и Сиена Милър. Официалният плакат на форума тази година ще бъде с лика на Ингрид Бергман, по повод 100-годишнината от рождението й.
Тази година 19 филма ще се борят за приза „Най-добър филм“. Очаква се вниманието на публиката да привлекат филми като документалният "Ейми" на режисьора Асиф Кападиа. Той разказва историята на певицата Ейми Уайнхаус, която почина в апогея на славата си преди 4 години. Заснет е с помощта на нейните родители, които са предоставили кадри от детството на певицата.
С интерес се очаква и премиерата на филма на Тод Хейнс – Карол, базиран на романа "Цената на солта" на Патриша Хейсмит. Ще бъде представен и последния филм на Уди Алън - "Ирационалният мъж".
С "История за любов и мрак" на фестивала ще дебютира като режисьор звездата Натали Протман. С интерес се очаква и "Лудият Макс: Пътят на яростта", с който Джордж Милър възобновява собствената си поредица, която превърна Мел Гибсън в супер звезда през 80-те години на миналия век.