Гледай
на живо

Защо финландските бебета спят в картонени кутии?

Всяка майка получава от правителството "финландска бебешка кутия"

Защо финландските бебета спят в картонени кутии? Финландското социално министерство подарява на всяка майка всичко нужно за новородено бебе. Традиция... thumbnail text

Финландското социално министерство подарява на всяка майка всичко нужно за новородено бебе. Традицията датира още от 1938 година и е предназначена да даде на всички деца във Финландия, независимо от техния произход, равен старт в живота. Пакетът за майчинство - подарък от правителството - е достъпен за всички бъдещи майки.

Т.нар. “финландска кутия” се дава за пример по цял свят как една държава трябва да се грижи за младите семейства.

В кутията има пълен пакет, включващ около 60 различни продукта, които са нужни като за начало при раждането на бебе. Тя се предоставя само от правителството, като се подарява и на осиновители. Всяко семейство може да прецени дали иска да получи пакета като кутия с продукти или в паричната му стойност.

Във финландската кутия има дрешки, чаршафи, бебешка козметика, играчки, тоалетни принадлежности, биберони и книжки.

Самата картонена кутия, в която са поставени всички подаръци е с размер, който позволява тя да бъде използвана като креватче за новородено, ако семейството не може да си позволи такова.

През 30-те години Финландия е била бедна страна, а детската смъртност е била доста висока - 65 от 1 000 бебета са умирали. Но цифрите са се подобрили бързо през следващите десетилетия.

Към момента Финландия е една от държавите с най-нисък показател за смъртност при новородените, като “финландската кутия” е част от политиката им. От 2017 г. тази политика е въведена и в Шотландия и някои от американските щати. Болници в Канада и Великобритания също подаряват кутии с всичко нужно на своите пациенти.