София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зеленский лансира новия премиер и министрите му

На 29 август Върховната рада назначава кабинета на „Слуга на народа“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Нов премиер на Украйна и министри от квотата на държавния глава ще бъдат представени от Володимир Зеленский на първото заседание на новия състав на Върховната рада на 29 август.

Зам.-ръководителят на Офиса на президента на Украйна Алексей Гончарук е фаворитът за поста на министър-председател в правителството с партия мандатоносител „Слуга на народа“.

Поне трима от министрите от кабинета на експремиера Володимир Гройсман може да си запазят постовете. Досегашният шеф на МВР Арсен Аваков може да стане вицепремиер по сигурността или да поеме Съвета за националната сигурност и отбраната.

Министрите на финансите Оксана Маркарова и на здравеопазването Уляна Супрун също могат да си запазят столовете заради реформите, които са започнали в своите ведомства.

Володимир Зеленский има право по Конституцията на Украйна да назначи лично министъра на външните работи и министъра на отбраната.

За шеф на МВнР най-вероятно ще бъде назначен експосланикът на Украйна в НАТО Вадим Пристайко. Председателят на управителния съвет на "Укроборонпром" Андрей Загороднюк е кандидатът за поста министър на отбраната.

За министър на икономиката се спряга почетният президент на Киевското училище за икономика Тимофей Милованов.

Депутатът от „Слуга на народа“ Владислав Криклий е на път да вземе Министерството на инфраструктурата.

Министерството на енергетиката е на път да поеме ръководителят на „Укренерго“ Всеволод Ковалчук.

Министър на регионалното развитие и строителството може да стане депутатът от партията на кмета на гр. Лвов „Самопомич“ – Альона Бабак.