Гледай
на живо

Грипна епидемия след Нова година

Проф. Кантарджиев съветва да проветряваме често помещенията

Грипна епидемия след Нова година Пик на грипна епидемията се очаква след Нова година, каза пред БНТ националният консултант по микроб... thumbnail text

Пик на грипна епидемията се очаква след Нова година, каза пред БНТ националният консултант по микробиология професор Тодор Кантарджиев. Той каза, че в момента започват да циркулират грипните вируси, а почивните дни намаляват риска от епидемии. Кантарджиев обясни, че непроветряването на помещенията през студените дни е основна причина за разболяване и бе категоричен, че настинки няма, а по-скоро са вирусна инфекция - всички тези симптоми като течене на нос и болене на глава.

„Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и още има два случая на грип Б в Александровска болница, беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции, например“, коментира професорът.

Той подчерта, че бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура, първите 24 часа. Кантарджиев открои, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците, коментира той. Подумите му, трошеният камък запрашава много силно и затова трябва да се окопават дърветата и да не остава суха площ без засадена трева.

Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши, отбеляза проф. Кантарджиев.