София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма промени в матурите и външното оценяване след VII клас

Сред основните приоритети на новия министър на образованието са провеждането на изпитите

7 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Без промени остават предстоящите изпити на седмокласници и зрелостници.Подготовката на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, както и приемът след основно образование ще са сред основните задачи на министъра на образованието Николай Денков и неговия екип. Служебното правителство акцентира и върху подготовката на актуализирания проект за промени в Закона за развитие на академичния състав.
 
Тазгодишните изпити ще се провеждат по правилата, въведени от Меглена Кунева. Те ще бъдат разделени на модули и всеки ученик ще има определено време да ги реши.Например изпитът по български език ще продължи 4 астрономически часа. Той ще бъде разделен на 2 части,всеки по един час, а между тях учениците ще имат право на почивка и възможност да напуснат класните стаи. За последния въпрос, свързан с писането на тема,  зрелостниците ще имат на разположение 2 часа. 
 
В бъдеще се предвижда оценяването на изпита да се извършва от проверяващите онлайн.