София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Под 6% от фермерите у нас са млади хора

Работи се в посока увеличаване на тази група стопани

7 годиниАгро 5 Боряна Райчева

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз е изключително динамична. 40% от европейския бюджет отива за подпомагане на фермерите. Големият дебат за промяната на ОСП започна още в началото на новия програмен период. Този други въпроси бяха обсъдени по време на дискусия, организирана от Балканска земеделска камара и фондация „Конрад Аденауер“.

През 2020 година се очертават няколко ключови промени, които са свързани с намаляване на субсидиите.

Специален гостна събитието беше евродепутата от европейската комисия по земеделие Алберт Дес.

Поканени на дискусията бяха и представители на аграрни институти и фермери, а целта е да се каже какво трябва да се направи за разрешаване на проблемите на българските земеделци.

Сред фермерите у нас се наблюдава застаряване. Под 6% от българските фермери са под 30-годишна възраст.

Младите фермери имат нужда от по-дългосрочно финансиране и промяна на формите на кредитиране, чрез стартиране на нови финансови инструменти на Програмата за развитие на селските райони.

Един от сериозните проблеми пред младите фермери е липсата на начален капитал за стартиране на собствен бизнес.

Едно от предизвикателствата пред земеделието у нас, е разчупването на модела, т.е. Намаляване на доминиращите култури и вкарването им в норма.

Цялото интервю с председателят на Балканска земеделска камара, госпожа Петя Ставрева ще може да видите тази събота в предаването Агросектор по телевизия Евроком.