София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Мермерски: Не пийте вода в жегата, яжте диня

Високото кръвно се сваля с обличане на намокрена тениска

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В летните горещини не пийте вода, а яжте дини и пъпеши, съветва популярният специалист по здравословно хранене проф. Христо Мермерски.

Дневно трябва да консумирате по 2-3 килограма от тези плодове, за да си набавите всичко необходимо.

Това е един от начините да се справите с жегата и да не се дехидратирате, като освен течност чрез тези плодове си набавяте и необходими микроелементи.

Друг метод, който препоръчва професора, особено за хора с високо кръвно е обличането на мокра памучна тениска, която сваля бързо телесната температура и я регулира в нормални граници. Хипертониците свалят кръвно по най-безопасния начин.

Професор Мермерски препоръчва на мъжете да поставят на главата си мокра кърпа, вързана в четирите края или намокрена шапка. Този метод също е подходящ в жегите, като регулира температурата на мозъка и предпазва от рязко повишаване на кръвното налягане при хората, които страдат от него.

Има още една препоръка за хипертониците през летния сезон, но тя е относно храненето. Според него закуската и вечерята са задължителни, а като подходящи продукти, професорът предлага хляб, зехтин, домат и сол. Зехтинът е изключително полезен и е за предпочитане пред олиото, съветва професорът.

През летния сезон тялото се пречиства от натрупаните токсини. Най-важен е произходът на плодовете и зеленчуците, според професор Мермерски те трябва да са български.