София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Софийският университет откри академичната си година

Първокурсниците мечтаят за реализация в България

7 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Най-старото висше учебно заведение у нас - Софийският университет „Св. Климент Охридски“ откри академичната си година. Специален гост на събитието беше президентът Румен Радев, който подчерта, че младите хора са съвестта на нацията и от тях зависи да живеем в по-морално и справедливо общество.

Част от тези млади хора, прекрачващи за първи път прага на Софийския университет като студенти, е и Янис Капетенидис. Той ще се обучава в специалността „Инженерна химия и съвмеменни материали“. Все още не знае, със сигурност, каква ще е бъдещата му професия, но вече има планове, включващи реализация и у нас.

Лилия Венкова също е първокурсник. За себе си тя е избирала специалността “Неформално образование“, защото вярва, че с нея може да се реализира добре.

За Ванеса Пенкова, която ще се обучава за юрист, въпросът за това в кой университет ще получи образованието си изобщо не е стоял.

Независимо от избраната специалност повечето студентите, които ще бъдат такива за първа година споделиха, че престъпват прага на университета с вълнение и мъничко страх, но и с вярата, че изборът им е бил правилен и ще ги доведе до успех, ако е възможно тук- в България.