София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

The Independent: Русия поведе борба срещу хомеопатията

Според Руската академия на науките хомеопатията може да се смъртоносна

7 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Комисията за борба с псевдонаука и фалшификация на научните изследвания в Президиума на Руската академия на науките нанесе сериозен удар върху хомеопатията. Според британския вестник The Independent учените са нарекли хомеопатията "псевдонаука" и са дали редица препоръки за това, как обществото да се бори с разпространението на подвеждащи слухове за ефективността на тези средства.
Руската академия на науките (РАН) обяви липса на научна база в хомеопатията и информира, че тя може да навреди на хората, които вярват в нейната ефективност. Според британския вестник The Independent комисията срещу псевдонаука и фалшифициране на научни изследвания на РАН в своя меморандум за псевдонаучни лечения нарича хомеопатичните средства опасни за здравето, наред с други неща, като посочва, че в рамките на два века опитите да се докаже ефективността на този инструмент са неуспешни.
Хомеопатията не е безвредна: пациентите пренебрегват средствата за лечение с доказана ефикасност и харчат значителни средства за неефективни продукти, се казва в доклада на Комисията. Учените предупреждават, че хомеопатията може да доведе дори до смърт.
Принципите на хомеопатията и теоретичното обяснение на механизма на нейните предполагаеми действия противоречат на познатите химични, физични и биологични закони, твърдят учените.
Хомеопатията, според учените на РАН, е възникнала в момент, когато най-важното представяне на химията и биологията, на свойствата на молекулите и наличието на микроби, не е било прието.
Комисията нарежда хомеопатията като псевдонаука в медицината наравно с магията и сезира Министерството на здравеопазването в Руската федерация за преразглеждане на решението за прилагане на хомеопатията в общественото здраве и премахване на употребата на такива лекарства в държавните и общинските клиники.
Учените смятат, че върху опаковките на лекарствата трябва да се сложи знак за липса на доказателства за ефективност, за да не бъдат хората въвеждани в заблуждение.
Подобни препоръки са направени през ноември от Федералната комисия по търговия на САЩ. През 2015 г. австралийският Национален съвет по здравеопазване и медицински изследвания обяви, че няма доказателства за ефикасността на хомеопатията. Университетът в Барселона отмени четенето на лекции по този въпрос след смъртта на 6-годишно момче, припомня Thе Independent.
Във Великобритания две болници, включени в националната система за здравеопазване, все още предлагат хомеопатични лекарства заедно с други лекарствени средства, въпреки че през 2010 г. Комитетът по наука и технологии на Камарата на общините заяви, че няма убедителни доказателства за ефективността на хомеопатията.