София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Учени установиха: Кое ни кара да се пристрастяваме и кое ни тика към победа

Наградата за постижението е в размер на 1 млн евро

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Трима невролози спечелиха най-високата награда в сферата на изследвания на мозъка за своята пионерска работа относно начините, по които мозъкът се настройва за победа – система, която е основополагаща за човешкото и животинското оцеляване и се отнася дори до пристрастяванията и напълняването.
Питър Даян, Рей Долан и Уолфрам Шулц, които работят във Великобритания, твърдят, че са изненадани и поласкани от приза, наречен „Мозъчна награда“, която по техни думи е признание за тяхната упорита работа по разбирането на това, как точно работи. Мозъкът.
Учените са прекарали близо 30 години, за да установят, че допаминовите неврони са „сърцето“ на нервната система, определяйки поведението във всичко – от взимането на решения, поемането на рискове и хазарт до пристрастяването към наркотици и шизофренията.
Това е биологичен процес, който Ви кара да искате да си купите по-голяма кола или къща или да бъдете повишени на работа, твърди Шулц, германски учен-изследовател на нервната система, който в момента преподава в Кеймбридж.
Той твърди, че допаминовите неврони са като „малки дяволчета в мозъка ни, които ни предизвикват да искаме повече.
Питър Даян добавя към откритието на Шулц и разбирането как хората надграждат и променят техните цели чрез допаминова система за „предвиждане на грешки в победата“.
Той показва, че нашето бъдещо поведение е диктувано от непрекъсната мозъчна обратна връзка на дори предвидени победи или случили се по-добре, или по-зле от очакваното.
1 милион евро е стойността на „Мозъчната награда“, предоставена от фондацията „Лундбек“ в Дания, и се присъжда на учени с изключителен принос в сферата не мозъчно-нервните изследвания.
Колин Блекмор, председател на комисията, коментира, че работата на тези трима учени е допринесла за това да се разбере как хората реагират в определени ситуации, в които искат да постигнат нещо във всякакъв аспект от живота.
Отваряйки шампанско след награждаването, Шулц заяви:
„Сега мога да чуя как подскачат нагоре и надолу нашите допаминови неврони“.